O bóru

Co je bór?

Bór je prvek vyskytující se v živých organismech, který má pozitivní vliv na řadu
jeho funkcí. Vliv bóru na lidské tělo byl velmi opomíjen a až v nedávné době
začali vycházet vědecké studie a články popisující jeho pozitivní vliv na živé
organismy a člověka. Podívejte se na naše poznatky, v čem je Bór prospěšný a
proč byste jej neměli opomíjet ve své životosprávě.

Příjem bóru

V Evropě je příjem bóru z potravy v rozpětí 0.8 až 1.9 mg/d. Prozatím nebylo
stanoveno optimální množství denního příjmu bóru, ovšem studie poukazují, že
vyšší příjmy mají významný prospěch pro lidské zdraví. Bylo zjištěno, že
při vyšších denních dávkách boru dochází k snížení výskytu
osteoporózy a artritidy nebo k zvýšení hladiny vitamínu D i přes zimní měsíce.
Tyto poznatky poukazují na to, že dávky z přirozené stravy nejsou dostatečné a
vlivem toho dochází k rychlejšímu stárnutí a opotřebení lidského těla.
Důsledkem nedostatečnosti příjmu bóru z přirozené stravy je nižší obsah bóru
ve stravě vlivem dnešního průmyslovému pěstování za účasti pesticidů,
herbicidů a dalších chemických látek. Následkem toho rostliny nepřijímají
životně důležitý bór obsažený v půdě. Dále na to má vliv jídelníček složený z
potravin, ve kterých se bór příliš nevyskytuje a vyšší míra stresu. Bór se
přirozeně vyskytuje v avokádu, arašídech, nebo ovoci.


Bór a jeho vliv na zdraví kostí,
kloubů a měkkých tkáních


Jedním z důležitých vlastností bóru je zlepšení produkce a aktivity vitamínu D,
hořčíku, a steroidních hormonů, které výrazně ovlivňují správný metabolismus
vápníku a snižují demineralizaci kostí. V kostech se nachází 99 % vápníku
obsaženého v lidském těle, při nedostatku bóru dochází k zvýšenému
uvolňování vápníku a k řídnutí struktury kostí, kloubů a zubů, čímž dochází k
snížené pevnosti a zvýšení rizika řady onemocnění např. osteoporóza nebo
kazivost zubů. Uvolněný vápník je vyloučen z těla, ale část uvolněného vápníku
se může usadit v těle a způsobovat problémy. Při správném množství bóru v těle
dochází k rozpouštění tohoto nesprávně usazeného vápníku. Problémy, které
jsou nejčastěji postihovány nesprávným usazováním vápníku jsou: zvápněné
cévy, ostruhy na patách, osteofyty, vápenaté usazeniny na páteři, karpální
tunely, ztuhlost svalů, vápníkové ledvinové a žlučníkové kameny.


Snížení rizika vzniku zánětu a Artritida


Bór má protizánětlivé účinky, a tedy je vhodný na snížení rizika vzniku různých
zánětlivým onemocnění, protože reguluje produkci a aktivitu enzymů
(serinproteáza) a cytokinů podílejících se na protizánětlivé reakci a zároveň
významně zvyšuje produkci a aktivitu antioxidantů (superoxid dismutáza), které
neutralizují volné radikály, a tím chrání před oxidačním stresem.


Zvýšení využitelnosti vitamínu D v těle


Bór potlačuje aktivitu enzymu (24-hydroxylázy) primárně odpovědného za
rozklad (katabolismus) vitamínu D, tím spolu s hořčíkem zvyšuje dostupnost
vitaminu D v těle, což je velmi výhodné především v zimních měsících, kdy
dochází k nízké produkci vlivem nižší intenzity slunečního světla. Pozitivní účinky
vitamínu D jsou regulace hladiny vápníku a fosforu v krvi, podpora funkce
imunitního systému a velmi dobré protivirové účinky.

Zlepšení mozkové aktivity


Bór se podílí na odvápňování nervových spojů a tím zvyšuje jejich průchodnost.
Důsledkem toho dochází ke zvýšení vysoko-frekvenční elektrické aktivity mozku,
což vede ke zlepšení duševní bdělosti, psychomotorických schopností, motorické
rychlosti a obratnosti, kognitivních procesů pozornosti a krátkodobé paměti.


Normalizování přirozené tvorby pohlavních hormonů


Dostatečný přísun bóru vede k normalizování přirozené tvorby estrogenů a
testosteronu. Pohlavní hormony jsou v krvi navázány na globulin a dokud
nedojde k jejich uvolnění, tak nemohou vykonávat svou funkci v těle.
Suplementací bóru dojde k vyššímu uvolnění vazeb a zvýšení hladiny pohlavních
hormonů těle.

Bór a hořčík

Bór zvyšuje vstřebatelnost hořčíku do kostí. Přibližně 60 % hořčíku se nachází v
kostech a zubech, kde je nezbytný pro funkci klíčových enzymů pro
metabolismus vápníku. Hořčík je dále nezbytný v živých buňkách pro funkci více
než 300 enzymů zapojených v lipidech, bílkovinách a syntéze nukleových kyselin
(DNA a RNA). Tím se podílí na tvorbě energie (ATP) v buňka a spousty dalších
funkcí.
Hořčík je velmi důležitý pro přenos nervových vzruchů, snížení křečí, zlepšení
svalové a srdeční kontrakce, regulaci hladiny cukru a cholesterolu v krvi,
krevního tlaku, štítné žlázy a podporu imunitního systému.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení